Dessa mönster har skapats tillsammans med hantverkare i Esfahan i Iran. Staden har en lång tradition av hantverk där bevarandet av gamla motiv har varit dominerande i århundraden. Verken finns representerade på Nationalmuseum och har visats upp i bland annat Marabouparkens konsthall, Malmö Konstmuseum och Ali Gholi Agha museum i Esfahan.


Idén till dessa mönster kom till mig i början av 2016 efter att en stor mängd asylsökande anlände till Sverige. Dessa mönster var min reflektion över ett land i transformation. 


Klicka här för dokument om priser och mått,  maila shabnam.faraee@gmail.com om du vill beställa!



Sill & Potatis

 

Julskinka

 

Bild till 125-årsjubileum för Alfa Laval. Temat är "Skapa bättre vardagliga förhållanden för människor".

Jag blev ombedd att integrera element relaterade till tre huvudområden i Alfa Lavals arbetsfokus: energi, miljö och mat. Senare vävdes en handgjord matta av Märta Måås-Fjetterström Studio. Mattan var en del av Märta Måås Fjetterström retrospektiva utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm.

 

Den här väggen, tjugo meters lång ligger i Helsingfors på Nordiskt bibliotek. Jag valde illustrationer från en berättelse som jag arbetar med just nu för målningen, eftersom väggen finns i ett bibliotek. Historien om Border Line pendlar mellan det verkliga och overkliga.

Se på en video om projektet här: https://vimeo.com/553406997

 

I verket Blåsippa har jag jobbat med enkla geometriska former. Blåsippa handlar om att ta tillbaka former som kan associeras till ett vissa politiska ideologier eller och religion.


Nästan alla islamiska mönster är byggda på överlappande cirklar. Jag har använt mig av sex överlappande cirklar som man kan bygga oändliga former av baserade på hexagoner.

 

 

 

 

Konstverket Solstjärna har jag ritat i samband med projektplan för upprustning av Storvretsparken i Tumba.
Solstjärna är en skulptur som står i kontrast mot sin omgivning. Tanken är att det är en himlakropp som har fallit ned på jorden.
Dess geometriska former skapar en spännande kontrast mot parkens kurviga och organiska former samtidigt som det påminner om magin som finns i naturen.
Formen består av en tredimensionell form (ikosaeder) på sex överlappande cirklar.
En ikosaeder är en av de fem platonska kropparna och är byggd av tjugo liksidiga trianglar.
Solstjärnas osymmetriska form i sin perfekta geometri är utmanande och ska locka till att man går runt den och undersöker formen.
Stjärndelen av skulpturen utgörs av högpolerat rostfritt stål som speglar omgivningen och skapar nya bilder både när man går runt den och när årstiderna och naturen förändras.
Det reflekterande materialet i kombination med solens gyllene sida ger en kontrast och förstärker båda sidornas karaktärer.
Verket förändrar sig med varje steg som åskådaren tar runt den.
Solsidan av verket står mot söder och stjärnsidan mot norr.

 

En serie med två bilder. Serigrafi - 40 cm x 54 cm, tryckt i 15 upplaga.

Silvermåne

 

Digitalt tryck. Upplaga: 10 ex - 60 cm x 60 cm. 

Pauline